fbpx
2022-12-02 Andreas

Experten: Här är frågorna du bör ställa och undvika på anställningsintervjun

Har du blivit kallad till en anställningsintervju? Grattis! Då är du ett steg närmare ditt drömjobb. Men det gäller att se upp så att man inte trampar i klaveret. Här tipsar rekryteringsexperten Magnus Wallén, på Team720, om vad man ska förbereda sig på  – och vilka frågor man ska undvika.

Många som kommer till en anställningsintervju har förberett sig på att svara på frågor som arbetsgivaren kan komma att ställa. Men förvånansvärt få ställer genomtänkta frågor till arbetsgivaren, berättar Magnus Wallén, rekryteringsexpert på Team720.
– Vad få tänker på är att man kan uppfattas som inte tillräckligt intresserad av jobbet och företaget. Ställer man däremot ett par kloka frågor kan du snabbt ge ett intresserat och seriöst intryck, säger han.

Visa intresse
Men det gäller att inte ställa vilka frågor som helst.
–  Det bör vara frågor som är viktiga för dig, men också saker som visar ditt intresse för det jobb du söker. Tänk på att alltför många frågor kan vara svårt att ha i huvudet under intervjun. Det är bättre att satsa på ett par riktigt bra och relevanta frågor.

Förbered dig väl
Innan du går iväg till intervjun är det viktigt med förberedelserna. Gå igenom arbetsbeskrivningen ordentligt och skriv gärna ner ett par frågor som är direkt kopplade till platsannonsen. Det ger, enligt Wallén, ett engagerat intryck.
Men, det är inte bara om rollen du behöver vara påläst. Det gäller också att ha skaffat sig en bra bild av företaget och omvärlden.
– Det kan vara bra att ha koll på vad som sker i branschen i stort och ha förberett frågor om vad som händer och hur det påverkar företaget. Tänk på att intervjun inte bara handlar om att få företaget att välja dig – du måste också få en känsla för om du kan tänka dig att jobba där, säger Wallén.

Detta ska du undvika
Men det finns också några saker du bör undvika på en första intervju.
– Det ingen bra idé att vid första tillfället fråga om lön och andra förmåner. Det kan uppfattas som att du är mest intresserad över vad företaget kan göra för dig, snarare än vad du kan göra för företaget. Lön och andra villkor bör dock rekryteraren ta upp så att man inte kommer till en slutförhandling och lönen skiljer sig avsevärt mellan arbetsgivare och kandidat. I slutet av intervjun bör du fråga vad som är nästa steg och när processen beräknas vara klar. Det visar du fått en bra uppfattning av företaget under intervjun, men också att du är angelägen och kanske signalera att du är i andra rekryteringsprocesser, säger Magnus Wallén.

Här kommer exempel på några frågor som kan vara bra att ha med sig till en intervju!

Några frågor du kan ställa om rollen:

Exempel på frågor om företaget:

Har du andra frågor och funderingar kring frågeställningar eller behöver du andra tips rörande hur du bör agera i en rekryteringsprocess? Hör gärna av dig till oss
Lycka till!

Verifierad av MonsterInsights