fbpx
2019-11-27 Andreas

Sju av tio företag har svårt att hitta rätt kompetens

Sju av tio företag uppgav att de hade svårt att hitta rätt kompetens när de skulle rekrytera.

Att behöva rekrytera ny personal kan vara roligt och ett tecken på att ens företag växer och mår bra.
Men trots att hela 69 procent av de svenska företagen, som svarat på Svenskt Näringslivs undersökning Rekryteringsenkäten, uppgav att de hade ett behov av rekrytering visade sig att de i många fall hade svårt att hitta rätt medarbetare.

Sedan 1990-talet har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på svenska företag i deras undersökning Rekryteringsenkäten. Den senaste, med siffror från 2018, visade att de svenska företagen har ett ökande behov av att rekrytera nya medarbetare. 

Hela 69 procent uppgav att de under de senaste sex månaderna hade försökt rekrytera – en klar ökning sedan enkäten innan som genomfördes 2015.

Sju av tio hittade inte rätt kompetens

Trots att behovet var stort, och ibland helt avgörande för företagets fortsatta expansion, var det många som upplevde att det var svårt att hitta rätt kompetens på marknaden.

Sju av tio företag som försökt rekrytera uppgav att de haft svårt att hitta rätt kompetens och var fjärde rekryteringsförsök misslyckas helt och hållet.

Många sätt att hitta rätt kompetens

Men att hitta rätt kompetens är såklart inte en omöjlighet. Det finns många välutbildade och erfarna medarbetare som är på jakt efter en ny utmaning, tricket är bara att hitta dem.

Det finns självklart många vägar att gå och bolagets storlek och erfarenhet om rekrytering och employer branding kan i många fall vara helt avgörande när det gäller att hitta kompetens.

Tillhör ni ett av bolagen som har upplevt problem med rekrytering så har vi några tips att ta med på vägen.

Vill ni ha fler tips? Hör av er till Magnus Wallén eller Peter Berg

Verifierad av MonsterInsights