fbpx
2023-11-06 Magnus Wallén

Varslad? Då kan karriärcoachning vara ett klokt alternativ

En sämre konjunktur innebär att många medarbetare behöver lämna sina anställningar. En jobbig situation för de flesta, men som kan vändas till någonting positivt. Vi frågade vår partner Peo Nyman, med över 13 års erfarenhet från karriärrådgivning på Andersson & Dorsch, hur han hjälper personer som blivit varslade och varför man bör ta hjälp i en sådan situation.

Karriärcoachning är ett bra val för den som blivit av med jobbet.


Karriärrådgivning, outplacement eller karriärcoachning. Finns det någon skillnad i dessa begrepp och vad de innebär?

Nej, det är ingen större skillnad mellan begreppen. Outplacement som företeelse, alltså karriärcoachning, startade tidigt under 1970-talet i USA men tog fart först i början av 90-talet. Då, när konjunkturen vek, fick företagen upp ögonen för outplacement eller karriärcoachning som ett hjälpmedel för arbetsgivare och stöd för den uppsagde.

Att uppsägningar genomförs på ett bra sätt är viktigt, inte bara för de som slutar, utan också för att arbetsgivarens varumärke kan påverkas negativt om de gör fel. För arbetsgivaren är det livsviktigt att ha en bra strategi för hur de tar hand om de som måste gå och att de gör det på rätt sätt – en viktig komponent i en bra Employer Branding strategi.

Vad gör en karriärcoach?

Karriärcoachen hjälper den som fått sluta med olika råd och verktyg som ökar chansen att få ett nytt jobb. Att komma till insikt om egna styrkor och svagheter och vad man vill göra i framtiden samt stöd och verktyg som hjälper personen att komma vidare. Vi blir ett bollplank, en PT för deras nya karriär, speciellt eftersom vi är en neutral partner som kan leda dem vidare. Det handlar också om att paketera sin bakgrund och karriär på rätt sätt. Personerna som slutar får aktiv hjälp att både planera sin framtid samt att bli bättre i sin jobbsökning genom rådgivning och karriärplanering.

Finns det någon anledning att inte använda sig av Trygghetsrådet när man måste hitta nytt jobb?
Trygghetsrådets verksamhet är bra, men deras rådgivare jobbar med betydligt fler sökande per person än vi gör. Det innebär att vi kan gå djupare och anpassa stödet vi ger på ett mer individuellt och mer effektivt sätt.

Exakt hur kan en karriärcoach hjälpa till?
Helt kort, genom att ge stöd, uppmuntran, insikt, samt verktyg som ökar din förståelse för och kunskap om hur du ska synas samt bearbeta arbetsmarknaden. Hur du förbättrar ditt CV samt hur du genomför en bra intervju.

Vad innehåller ett program med en karriärcoach?
Det omfattar oftast flera olika väldefinierade steg, samt vad respektive steg leder till. Därefter jobbar vi tillsammans fram en professionell och personlig presentation av dig som individ som stärker och ger dig insikt i hur du ökar dina chanser att hitta ett nytt jobb. Vi visar på alla de möjligheter som finns att hitta sin nya befattning samt motiverar och engagerar så att du får till ett mer effektivt sökande.

Vad kan man förvänta sig efter att ha genomgått ett sådant program?
Hjälp att bolla vilka vägval som finns och hur du ska göra för att öka chanserna att hitta ett nytt jobb samt ett ökat självförtroende, bättre CV och sist men inte minst, koll på hur rekryteringsmarknaden fungerar!

Vad kostar det och vem betalar för programmet?
Det varierar, finns flera olika program från 20 000 kronor och uppåt. Det kostar väldigt lite för en arbetsgivare att avsätta medel för detta, som dessutom bidrar till ett starkare varumärke som arbetsgivarvare. Alternativt kan du som löntagare även avstå en liten del av din bruttolön. På så sätt kan både arbetsgivaren och arbetstagaren bidra till finansieringen av en karriärcoach.

Som läget är idag vill vi kunna bidra med vår kompetens och erfarenhet till fler som blivit av med jobbet, och till företag som inser vikten av att stötta sina medarbetare. Därför har vi tillsammans med Team720 tagit fram riktigt pressade priser på ett par av våra mest efterfrågade paket som man kan ta del av här.

Har du frågor kring karriärcoachning som företag eller medarbetare är du mer än välkommen att kontakta oss på Team720 eller Andersson & Dorsch.

Verifierad av MonsterInsights